Agatha Christie 125 år

Deckardrottning Agatha Christie skulle ha fyllt 125 i september, och för att fira detta gav fantastiska Novellix (ett av mina svenska favoritförlag, om det inte var tydligt vid det här laget) ut en Christie-box med fem noveller. Formgivningen är fantastisk, Sara R. Acedos omslag är sjukt snygga, vilket inte är otippat efter Christie-bokomslagen hon gjort åt Bookmarks.
Passade nog körde jag igång med Ugglan och bokens novellutmaning veckan efter jag fått min fina ask, och läste förra helgen fyra noveller som jag kunde kryssa av min lista, bland annat:

7. Läs en novell som har deckartema. Diomedes hästar av Agatha Christie.
Klassiskt deckardrama med Christies kända, franske detektiv Poirot i huvudrollen. Han är som vanligt förträffligt nöjd med sig själv och lite väl mån om att folk inser hur bra han är, och här löser han ett narkotikafall. Mycket roligt att läsa hur alla förfäras över unga flickor som festa, fastän ett antal lite modernare tankar dyker upp. Sen är det mest kokainet som leder till massa samtal om det totala förfallet, som ligger i centrum för berättelsen. En helt Ok novell, men inte en favorit, kanske mest för att Hercule Poirot aldrigt riktigt gått hem hos mig.

32. Läs en novell med en färg i titeln. Den blå pelargonen av Agatha Christie.
Bästa novellen i asken! Jag gillar verkligen Ms Marpel, i roman-, novell- eller tv-serieformatet. Hon är något gammalmodig, men inte så dömmande (oftast), och listar alltid ut de mest random fall på ett nästan Holmes-likt sätt (med andra ord, ibland genom helt otroliga vändningar och ledtrådar om i verkliga livet antagligen inte skulle vara så uppenbara). St Mary Mead är ju en äldre Midsomer County och det är ju förstås också bara att älska.

Jag har också kommit igång med att läsa noveller ur min Astrid Lindgren-ask, så nästa novellinlägg tar nog upp en eller två utav dem.

IMG_20151017_213316

This entry was posted in Litteratur and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Agatha Christie 125 år

 1. Ugglanoboken says:

  Visst är novellix noveller ofta bra och dessutom alltid väldigt snygga. Gillade också Den blå pelargonen.

 2. Nahal says:

  Ja, tycker det är så roligt med ett litet förlag som profilerat sig så bra, och har sådan hög kvalité på sin utgivning.

 3. Lena says:

  Det var väl passande att läsa dessa i novellutmaningen. Skall också köpa hem dem.

  • Nahal says:

   Ja, de prickade in så många punkter på listan!

   Har kommit av mig lite, inte blivit något novell-läsande på 3 veckor. Får ta mig i kragen nu, har massa fint från Novellix att plöja igenom.

Comments are closed.