Bokpaket, varje dag

Idag är det Världsbokdagen, instiftat av UNESCO för att främja läsning och upphovsrätten. I år är det artonde året i rad som det firas, och runt om i Sverige finns skolor som har läsdagar, biblioteken har program, bokbord ställs ut och bloggar… ja, bloggar om det. Jag tycker det är fantastiskt att så många vill hitta på saker till Världsbokdagen, och önskar såklart att skolor och bibliotek alltid hade medel och möjlighet att satsa på läsningen.
Men just idag vill jag också slå ett slag för de som på egen hand försöker bidra till lite läsglädje hos andra:

För inte så länge sedan snubblade jag in på en Facebook-sida (faktiskt via Veronica, som driver den här bloggen tillsammans med mig). Sidan heter i all tydlighet: Under ett år kommer jag att ge bort en bok om dagen.
Det är en Örebroare, som sedan september förra året dagligen lämnat bokpaket runt om i sin hemstad i present till förste bäste upphittare. Det är fantastiskt vilket engagemeng som läggs ner. Varje bok markeras med en lapp där det står ‘Varsågod och LÄS <3’, med en kort förklaring om projektet och en notering kring vilken bok i ordningen det är. Under de snöiga månaderna slogs böckerna in i cellofan, men oftast är de bara utplacerade runt om i stan. På senare tid har de dessutom lämnats på platser som direkt relaterar till boktiteln. Exempelvis lämnas Boktjuven i en hylla i en bokaffär så man ser ut som en boktjuv när man plockar med den, Små citroner gula upphittades i en mataffär bland citronerna i grönsaksavdelningen och Stenhuggaren lämnades på grinden till bostadsrättsföreningen Stenhuggaren.

Det är en liten, vänlig handling som varje dag gör en person lite gladare, utan att någon annan tar illa vid eller råkar illa ut. Det är en omtänksam tanke av en bokälskare som vet att en berättelse är allt som krävs för att världen, åtminstone momentärt, ska bli en bättre och ljusare plats.

Tack, namnlösa Örebro-bo, du är så jävla bra.

This entry was posted in Litteratur and tagged . Bookmark the permalink.