Charles de Lint och en magisk skotsk bokhandel

Vi hade bokcirkelträff förra veckan i The Booklings, den fantastiska fantasy-bokcirkeln jag är med i! Denna gång hade vi alla (utom nykomlingen Tor) läst Memory & Dream av Charles de Lint. Den är andra boken i hans Newford serie, och den första fullängds romanen som utspelar sig i den påhittade amerikanska staden. Den påminner mig om en korsning av San Fransisco och de mysigare delarna av New York. Den fiktiva staden alltså, inte boken. Charles de Lint är precis som min husgud Neil Gaiman en sagoberättare av rang. Gaiman’ språk är snäppet vassare i mitt tycke men det de Lint gjort med sin Newford serie är något extra. Karaktärerna skiftar från bok till bok och ibland är det kortare berättelser och annars vanlig romanlängd. Det är dom jag föredrar. Noveller tar helt enkelt slut för fort!

I Memory & Dream träffar vi Alan, Isabelle, Kathy och så Ruschkin.Tre bohemiska vänner och målargeniet. Boken hoppar fram och tillbaka i tiden, från en sorglös tid där de tre bodde ihop till deras nutid där en av dom inte längre lever.   Isabelle, eller Izzy som hon kallas, blir av en slump elev till den minst sagt temperamentsfulla Vincent Ruschkin och lär sig måla…magi. Men till ett förfärligt pris. Det här är en bok som inte väjer för tunga ämnen. Våldtäkt, våldsamma relationer, självmord bland annat. Trots det lämnar den mig med en varm känsla i magen. För den har så bra skildring av vänskap och hopp.

Det var Nahal som introducerade mig för Charles de Lint för en bunt år sedan. Jag har för mig att jag fick Trader och Someplace to be flying i födelsedagspresent. Och älskade dom! Den senare av de två är fortfarande min favorit av de Lint. På bilden ser ni de böcker jag har hemma men inte Memory & Dream som jag läste som e-bok. Det funkar smidigast med amningen. Måste jobba på min lästeknik så att jag bara behöver en hand för att läsa bekvämt. https://www.goodreads.com/series/40383-newford

Idag är dag två som jag är föräldraledig på “riktig”. Alltså själv. Elvira har varit ett helgon och mest sover och äter medan min rygg passade på att bryta ihop redan igår. Kul! Har nu stödbälte och rotat fram mina ryggövningar från sjukgymnasten. Tur man inte är en häst på Solvalla.

Hittade den här väldigt drömlika bokhandel i Skottland! På samma sätt som staden Hay-on-wye är Englands bokhandelsstad så är tydligen Wigtown Scotland’s national book town. Och i en ombyggd lada hittar man Byre books! Fokus är på folklore, mytologi, Skottland, poesi, film och teater. Hur fantastiskt låter inte det?! Bäst av allt är att Wigtown ligger ganska nära huset jag spanat in för när vi ska fira jul i England! Det här är några år i framtiden förstås, men tiden har en tendens att gå väldigt fort så det är lika bra att ha långsiktiga planer.

Welcome to Byre Books

This entry was posted in Litteratur and tagged , . Bookmark the permalink.