En lovsång till gravidläsning

Ibland går tiden fort och ibland verkar den stå helt stilla. I hänseende till den här bloggen så har mitt uppehåll på en sisådär 2 år gått fort. Jag har faktiskt hunnit gifta mig, flytta till radhus och nästan fött barn. Och det är det där sistnämnda som tar en sån evinnerlig tid! 9 månader säger dom, och jag har bara 2 veckor kvar. Säger dom. Bah humbug!

Trösten heter läsning, även om en rejäl kalaskula som buffar från alla håll och kanter när hon känner för det inte ger den bästa av läsro så är jag ändå lyckligt lottad i min lilla läsa/sova/äta bubbla. Men vad läser du kvinna? Blir det inte bara amningsmanualer och föräldrabloggar!? Nähä, inte bara. Just nu blir det mest litteratur på engelska fantasy och fiction om vartannat. Låt mig presentera Jen Williams trilogi The Copper Cat:

Heroisk fantasy när den är som bäst! Svärdet är mitt, i plast och jag har inte hjärta att slänga det. Hoppas på en dotter som hellre är riddare än prinsessa. Eller en halloween när hela familjen är  Harry Potter karaktärer och svärdet får bli The sword of Gryffindor!

Hur som helst. Seriens namn kommer från en av våra huvudkaraktärer, den stentuffa, svärande, livsfarliga Wydrin Treefellows från Crosshaven. Hon och hennes BFF Sebastian Carverson ska hjälpa en vithårig krympling vid namn Lord Aron Frith att hitta en skatt i ett hemsökt Citadel. Och sen tar historien en jäkla fart och saktar egentligen inte ner förrän våra tre hjältar, som de nästan är vid det laget, alla får lyckliga(Hmm?) slut i bok tre.

Wydrin, Sebastian och Aron är en klyschig trio om man ser till deras temperament. Den charmiga men ack så livsfarliga kvinnliga legosoldaten, Den gigantiska moraliska riddaren med ett mystiskt förflutet och den nonchalanta, stiliga lorden med hämnd i sinnet. Allt det där stämmer, men Wydrin får vara sårbar, iskall och förbannad utan att det känns som att hon bara är så för att hon är kvinna. Och Sebastian är gay och utesluten ur sin riddarorder med starka vikingvibbar för att han älskade en man i sitt kompani. Lord Frith är mörkhyad i ett rike som känns väldigt kung Arthur-aktigt. Det är väldigt skönt med lite oproblematisk representation. Om bara Sebastians läggning fått vara utan nån konflikt hade jag varit helt nöjd.

Grundstoryn är att det tidigare funnits magiker i världen, och gudar. När magikerna blev för giriga i sin önskan efter gudarnas styrka och kunskap så gick allt åt helvete. Magikerna fångade gudarna i Citadellet och under de 1000 år som gick dog alla magiker ut. Poff! Men då trilogin mest handlar om onda och goda gudar och onda och goda magiker så förstår ni ju att det inte är fullt så enkelt. The blackfeather three som gruppen kallar sig har helt enkelt fullt upp. Och jag sjönk ner i läsningen som en meteor i atlanten (jäkligt fort och brinnande). Såhär i efterhand så gav världen Jen Williams byggt upp mig Game of Thrones känsla. Medeltida, skitigt och väldigt varierande innevånare i de olika världsdelarna. Men där GoT är grov och har ett djup i språk och karaktärer som är briljant så är The Copper Cat trilogin betydligt mer humoristisk och fri från omotiverade våldtäkter. Yay för det!

Så läs för guds skull, om de är svåra att hitta så säljer jag mina tre böcker för en hundring (exklusive frakt).

Nu ska jag göra te och äta kladdkaka. Det hårda livet som höggravid.

This entry was posted in Allmänt and tagged , , , , . Bookmark the permalink.