Kanske världens bästa ord

En av fördelarna med att tala olika språk är att man lär sig ord som är så olika att uttala, att forma, att smaka på. Det är något jag tycker mycket om, och det har utvecklats till lite av en rolig grej: att hitta ord som låter kul, betyder udda saker eller bara känns vackra. Ett av mina absolut senaste tillskott är det skotska ordet Tartle. Det betyder “den plötsliga känslan av panik som uppstår när du ska presentera någon och inser att du glömt dennes namn”.

Alltså, kan det bli mer fantastiskt? Tanken på ordet tartle, hur perfekt det är och hur det i ett ord kan beskriva en upplevelse jag varit med om ett antal gånger, gjorde mig glad en hel dag. Vetskapen om att ordet ens existerar kommer bidra till att ha gjort mig en lyckligare människa, på den nivån är det.
Jag nämnde sedan tartle i kommentarerna till ett av Karin Tidbecks blogginlägg, medan jag var hög på ordets existens. Hon länkade en lista på nätet fylld med andra ord som är ren perfektion. Som exempelvis:

1) Shemomedjamo, det georgiska ordet som betyder att man råkat äta upp hela måltiden för att det var så gott, fastän man egentligen var för mätt och inte hade tänkt äta upp.

2) Rhwe, på Sydafrikanska språket Tsonga, som betyder: att somna rakt på golvet utan underlag, medan man är full och naken.

3) Myötähäpeä, ett finskt ord som på engelska skulle översättas ungefär med “vicarious embarrassment”. Alltså att generas så åt någon annans vägnar att man liksom skäms i deras ställe. Med andra ord, känslan alla de gånger jag sett på tv-serier som varit så pinsamma att jag velat gömma mig bakom en kudde, a.k.a. skäms-kudde-känslan.

Läs listan. Välj en favorit. Bli en lite lyckligare människa.

This entry was posted in Allmänt and tagged , . Bookmark the permalink.