Kostymdramahelg!

On a blog near you in 3… 2… 1…

Maria på Vildvittra har dragit igång en bloggstafett med kostymdrama-tema. Jag har varit nyfiken på att delta i något liknande sen jag såg resultaten av helgstafetterna med Jane Austen- eller Superhjälte-tema, men nu när det är dags (mitt inlägg ska upp om en timma), så har jag liksom kommit av mig och kan inte välja vad jag ska skriva om….

För mig har termen kostymdrama genom åren refererat till en viss typ av film/serie. Oftast var det någon Austen- eller Dickens-filmatisering. Överlag var det nästan alltid brittisk miljö och/eller brittisk bokförlaga som var berättelsen fond, och det utspelade sig inte under vad jag skulle kalla “modern tid”, utan allt som oftast mellan 1700-1900 talet.
Med tiden har denna bild luckrats upp något. Ibland handlar det helt enkelt bara om utklädnader, som i filmer om superhjältar (som vid något tillfälle alltid tycks refereras till som “costumed freaks” av fyrkantig vän av ordning).
Men främst är det, i alla fall för mig, bara att man i detalj skildrat en tid och plats, med kläder, transportmedel och manér, och förlagt en berättelse i en tidsperiod som inte är nu (ett så kallad “period piece”), och då kan det ju vara allt från Stolthet och fördom till andra världskrigsdramat Band of Brothers.

Med det i åtanke ska jag nu skriva ett fantastiskt, uttömmande och inspirerande inlägg (hrm…). Återkom kl. 14.00 och förundras.

This entry was posted in Allmänt and tagged . Bookmark the permalink.