Novellerna jag inte läser

I oktober så gick jag med i Ugglan & Bokens novellutmaning, som gick ut på att läsa 40 noveller mellan den 14 september 2015 och den 19 juni 2016. Nu senast i mars skrev Helena ett inlägg om hur hon avslutat första halvan av utmaningen, och undrade hur det gått för resten utav oss? För egen del, så skulle jag väl säga: sådär.

I början kom jag verkligen igång med ett ryck. Kombinationen av att delta i utmaningen, ha hyfsat läsflow och det faktum att jag under förra året säkert köpt minst 30-40 noveller bara ur Novellix jättefina utgivning, gjorde allt. Som vanligt håller dock inte sådant för alltid, och jag har länge känt att jag liksom kommit av mig när det gäller utmaningen.

Jag satt med dessa tankar nu i dagarna när jag beställde nytt från Novellix, och läste ett antal fantasynoveller online, och jag insåg: nej, jag har inte alls kommit av mig. Visst blev det lite färre noveller under vintern, men jag har ändå läst nästan 15 noveller sedan två månader tillbaka. Till saken hör dock, att jag bara läst engelskspråkiga noveller.
Även om utmaningen aldrig officiellt sa att det gällde svenska, eller till svenska översatta noveller, så var det vad jag antagit gällde. Tyckte det var underförstått (i och med detaljer som att en utav de 40 punkterna var att just läsa en engelskspråkig novell) att normen var svenskspråkigt. Så jag hade fortsatt med novell-läsandet i riktigt god takt (kul!), men inte prickat in en enda punkt i utmaningen sedan december (trist).

Det verkar dock nu, som att detta med noveller på svenska bara var något jag fått för mig (för att krångla till det extra för egen del?! haha). Eftersom Helena som startat utmaningen blandar friskt bland språken, så kan jag bara följa i hennes fotspår. Plötsligt har jag prickat in hälften utav punkterna! Så jag kanske till och med lyckas pricka in 39 utav 40 punkter! Jag är alltså helt säker på att jag inte kommer hitta en novell av en författare med vare sig samma för- eller efternamn som jag, åtminstone inte på ett språk som är tillgängligt för mig för närvarande, tyvärr. Men alla andra punkter på listan är helt klart inom räckhåll.

This entry was posted in Litteratur and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Novellerna jag inte läser

 1. Skulle månne Chaman Nahal (indisk engelskspråkig författare) räknas? Sedan finns Shahyar Ghanbari, men han verkar vara mer sångare, även om han tydligen skriver en del poesi och böcker med.

 2. Nahal says:

  Jag har kollat på just Chaman Nahal, även om det inte riktigt blir rätt, men jag vet inte om han skriver noveller eller romaner? Sen hittade jag Nahal Tajadod, men hon skriver främst facklitteratur och jobbar inom franska akademiska kretsar.
  Ska luska vidare! =)

 3. Johan says:

  Kasra Ghanbari verkar ha skrivit åtminstone någon novell.

  //JJ

  • Nahal says:

   Hittade ingen novell, men många länkar till serier han står bakom och sådant han varit redaktör för.

 4. MissMagic says:

  Nice! Jag vill verkligen läsa mer noveller själv. Gör det mycket i perioder och sen inget alls… Borde hoppa på en sånär utmaning :)

  • Nahal says:

   Jag är ju fortfarande oregelbunden i mitt novell-läsande, men jag tycker helt klart att jag kommit igång aningen mer pga utmaningen – så det rekommenderas!

Comments are closed.