Öster om Väst

Jag läser inte noveller tillräckligt ofta. Jag föredrar att kunna sätta mig in i en längre historia under en längre tid, men jag skulle ljuga om jag inte sa att en välskriven novell imponerar mig mer än en välskriven roman (hur lyckas man så mästerligt hålla sig till saken och knyta ihop trådarna efter så lite textuellt utrymme?).
Därför vill jag göra mitt inträde på bloggen med rekommendationen av en novellsamling.

Öster om väst är en ömsom rolig och gripande samling av bulgaren Miroslav Penkov, utgiven 2011 i svensk översättning på förlaget 2244 (som ger ut litteratur från Svarta havs-regionen). Med kärlek till bulgariskan och sina landsmäns historia skriver han om släktband, kommunismens fall, ett liv i USA, och drömmar (både nya och sedan länge förlorade), med ett språk som tycks så mycket tyngre än vad jag förväntat av någon som är trettio år gammal.
Den är på sina platser lite ojämn. Av de åtta novellerna är inte alla lika pricksäkra, eller åtminstone känns det inte så för mig. Men alla är bra, och några är rent fantastiska.

Bland favoriterna finns den humoristiska och smarta ”När jag köpte Lenin”, om slitningarna i en familj där farfar gett livet för kommunismen och sonsonen inget hellre vill än att flytta till USA. Väl där, med halva världen dem emellan, växer de varandra närmare än någonsin. Dialogen är kvick och rolig oavsett om den är i person eller i brevform, och kulturkrockarna och ideologiska motsättningarna många.

”Lycklig resa, ditt satans kapitalistsvin. Kram, farfar” står det på första sidan. Svaret låter sig inte vänta:
”Tack för brevet, din enfaldiga kommunistjävel. Jag åker imorgon, och när jag kommer fram ska jag gifta mig med en amerikansk kvinna så fort som möjligt. Jag lovar att skaffa massor av amerikanska barn. Kram, din sonson.”

Titelnovellen ”Öster om väst” brämmar över av en ömhet och ärlighet som berör djup. Hela novellen igenom finns ett vemod som inte går att skaka av, och fastän jag läste just den för första gången redan förra hösten, så är det bland mina skarpaste läsupplevelser under det gångna året, minnet känns rent påtagligt. Kanske ännu mer så, då jag sett huvudkaraktären Näsans rotlöshet i andra människor i min närhet.
Just ”Öster om väst” vann igår BBC International Short Story Award 2012, välförtjänt helt klart! På originalspråk ingår den i samlingen East of the West – A Country in Stories. Vill man lyssna på en högläst version kan man göra så här, eller köpa e-novellen som även varit en del av Mix förlags utgivning här.
Främst rekommenderar jag dock att ni köper hela samlingen, det blir man bara rikare av.

This entry was posted in Litteratur, Recensioner and tagged , . Bookmark the permalink.