Rec-ex i pdf?

Nu när jag äntligen gått in på årets lugna jobbkvartal, så hoppas jag verkligen kunna komma igång mer med både läsning och bloggande. Första steget blir att delta i fler utav Annikas bokbloggsjerkor: här finns en fråga och tydligt syfte och det är socialt. Jag gillar det, och det hjälper mig att komma igång mer än om jag skulle spåna efter egna frågeställningar och ämnen jämnt. Rekommenderas därför också till andra som har sina blogg-svackor!

Helgens fråga är ställd utav Mia Eggiman, som undrar: vad vi tycker om recensionsexemplar i e-pub format och pdf?

För mig är svaret lätt:

Jag är inte såld på det. Jag förstår att det blir både billigare och smidigare för förlagen, och är jag väldigt nyfiken på en titel och dessa är formaten som erbjuds så får man tacka och ta emot.
Men, jag har för det första ingen e-boksläsare. Utan platta leder det digitala formatet att jag konstant måste läsa inför dator. Detta gör lätt att det känns som jobb för mig. Jag sitter vid datorn på kontoret flera timmar utav dagen, och när jag frilansar (vilket för min del innebär lektörläsning av manus) så är det uteslutande pdf på laptop som gäller.

Recexen är min fritidsläsning. Jag vill att det ska kännas avskilt från mitt arbete, och jag vill att det ska finnas en tydlig distans mellan de två delarna av mitt liv: yrkesläsning och fritidsläsning.
Därför har jag fortfarande inte kommit mig för att skaffa iPad/Kindle/dy.l trots exempelvis förmånen med att ha hundratals böcker i väskan när man reser. Och därför vill jag hålla en bok i handen när jag läser på min fritid. Gärna en väldigt fin en som ser snygg ut i bokhyllan efteråt, och det är sällan e-boken är lika snygg digitalt som i tryckt format, och e-biblioteket blir därför inte så lockande heller. Sen är det ju inte säkert att recensionsexemplaret i tryckt format är så himla fin när den kommer fram heller, men det är ju en annan femma.

This entry was posted in Litteratur and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Rec-ex i pdf?

 1. Boklysten says:

  Pappersformat är det som gäller för mig också.

  • Nahal says:

   Det är verkligen en annan känsla tycker jag! Men kanske för att jag inte vant mig vid platta ännu.

 2. Monika says:

  Jag läser inte heller gärna e-böcker, men jag försöker vänja mig. Dock får det allt vara epub-format då och jag läser på min läsplatta som i nästan allt liknar en vanlig bok. Bakgrundsljus á la datorskärm går bort eftersom även jag sitter och stirrar på en sådan hela dagarna :)

  • Nahal says:

   Det är också något jag tänkt på, vill slippa skärmljuset, men det är väl en allt vanligare valbar funktion? Vad har du för läsplatta?

   • Monika says:

    Om jag har förstått det rätt, vilket inte är helt säkert, så är det där nattljuset som man kan ha i de nyare läsplattorna inte alls likadant som på en datorskärm. Jag har dock en gammal Letto, som inte har något ljus alls, inte heller är det möjligt att sätta fast en liten läslampa, men den har ett nattläge, då inverterar den så bakgrunden blir svart och texten vit. Har inte försökt använda det någon gång :)

    • Nahal says:

     Letto var den Adlibris gav ut? Som typ en svensk version av Amazons Kindle, hade jag föreställt mig, men jag kanske rört ihop det… Men du är nöjd med den fortfarande?

     Jag undrar om jag inte skulle bli ännu tröttare av att läsa vit text mot svart bakgrund!

     • Monika says:

      Ja, Letto är Adlibris egen läsplatta och den är som typ Amazons Kindle :)

      Jag gillar den och den fungerar klockrent, även om jag tycker att vissa saker är lite omständliga att göra. Men det här är ju som sagt den gamla versionen. Den nya är säkert mer användarvänlig, det verkar så när jag läser manualen. Faktum är att jag nog måste inhandla en ny Letto. Snart :)

 3. Jag läser också helst pappersböcker.

  • Nahal says:

   Verkar ju vara så att till och med de mest hängivna e-boksläsarna har svårt att helt överge pappersboken, den är verkligen att föredra :P

Comments are closed.