The Secret Life of Walter Mitty

Såg The Secret Life of Walter Mitty i dagarna. Har varit nyfiken på den sedan jag såg trailern, som jag tyckte verkade kul och udda, medan andra sagt mig att den verkade ostrukturerad, förvirrande och avhöll de från filmen.
Den visade sig vara riktigt charmig. Ben Stiller är jättebra, filmen en explosion i färg, och den lyckas balansera skrattretande moment med små finstämda ögonblick.

The Secret Life of Walter Mitty är en novell skriven av James Thurber 1939. Jag har inte läst den. Men den handlar om en redaktionsanställd med otroligt livlig fantasi, som dagdrömmer bort sitt liv medan han i verkligheten förblir intetsägande för sig själv och sin omgivning. Han tar aldrig steget, tar aldrig konflikten, och i slutet av novellen så har inget ändrats alls utan han förblir den han alltid varit. Sorglig, med andra ord.
I Ben Stillers händer (han både spelar huvudroll samt regisserar) får Walter anmärkningsvärt mycket karaktär. I denna tolkning vågar Walter slutligen vända ryggen till sitt forna jag och slutar att leva i sitt huvud och lever i nuet istället.

Det är snyggt filmat, det är tänkvärt och skådespelarinsatserna är genomgående bra eller bättre än så. Komiskt att se Adam Scott som spelar tafatte Ben i Parks & Rec vara en riktig corporate douche, Kristen Wiig är jordnära och rak utan krusiduller medan Patton Oswalt är filmens anonyme men tokrolige telefonröst. Se den!

This entry was posted in Film and tagged . Bookmark the permalink.