Alice, What Have You Done?

Många i min omedelbara närhet är gamers, och har haft tv- och dataspel av olika slag som intresse sedan barnsben. Bland dessa finns min kompis N. som fortfarande har en stor förkärlek för retrospelen hon växte upp med.

För två år sedan gjorde hon slag i saken och kombinerade sitt spelintresse med sin fallenhet för attributmakeri, sömnad och cosplay, och startade Incognito, ett projekt med tillhörande blogg.
Tanken var att välja karaktärer från spel hon tyckte om, sy upp deras kläder, göra deras vapen/smycken/tillhörande prylar, och sedan klä upp folk i detta och fotografera det i omgivningar som påminde om spelmiljöerna. En sorts hyllning till och egen take på spelupplevelsen.
Då jag är barnsligt förtjust i att klä ut mig, har jag sedan juli 2011 varit med om ett antal make-overs, och gått helt emot min tidigare instinkt att undvika kameror. Det har varit jätteroligt, och givande. Jag har lärt mig bli bekväm i situationer som känns onaturliga, blivit tålmodigare och lärt mig uppskatta detaljers värde mer än jag gjorde tidigare. Jag har dessutom ungåtts med väldigt fina människor, en del tidigare kollegor och andra helt nya ansikten, som varit del av det här projektet som lyst upp min vardag lite extra.

alice_052

I dag öppnar Tekniska Muséet i Stockholm dörrarna till sin nya utställning, Ateljé Dataspel. Det är en 600kvm stor samlingsplats för allmänhetens inskickade och utvalda bidrag av kläder, konstverk, fotografier och övrigt pyssel, som relaterar till dataspel och spelkultur.

Ataljé Dataspel Vår ambitiöse fotograf skickade in ett antal av våra projektbilder, och igår var gruppens kärntrio: mastermind, make-up artisten och fotografen, på plats och hängde upp våra 20 bilder.
De är alla från samma serie, min första stint i gruppen. Bilderna är tagna på Drottningholm, och föreställer mig utklädd till Alice, ur spelet Alice: Madness Returns, uppföljaren till American McGee’s Alice.
Jag känner mig både upprymd, förvånad och lite nervös. Men mest upprymd. Det är jätteroligt att Tekniska valt att göra den här satsningen, som jag hoppas får den uppmärksamhet den förtjänar och blir en återkommande satsning.
Om ni har tid, ta vägarna förbi Tekniska, utställningen står kvar till den 24e.

This entry was posted in Fotografiska & andra museum and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Alice, What Have You Done?

  1. Nahal says:

    Ja, det känns riktigt roligt.
    Nu har utställningen fått väldigt positiv respons från allmänheten dessutom, så det verkar som att Tekniska museet ska förlänga det med nästan en månad, till 20 april!
    Kanske jag till och med hinner dit för att se vad som pågår =)

Comments are closed.