Bokbloggsjerka 11-14 mars: Ljudboken

Annika är tillbaka med sin bokbloggsjerka, och eftersom jag inte varit med på ett halvår så tänkte jag att det kunde va ett bra sätt att komma ur mitt bloggar-ide.
Helgens tema handlar om ljudböcker, vilken om är ens favorit och vilken/vilka uppläsare man gillar.

Erkänner att jag bara gett mig på en enda ljudbok någonsin. Jag gillar känslan av att hålla i en bok, det är något mycket lugnande och jordnära i det. Det rotar mig på ett särskilt sätt som andra medieformer inte gör. Därför är jag heller inte lika förtjust i e-böcker, och undviker de i möjligaste mån eftersom läsningen på skärm dessutom påminner mig mycket om jobb, och jag behöver känna att skönlitterär läsning och genrelittratur är fritid (fastän det nu för tiden också ofta är jobb…).

Jag har alltså bara “läst” (lyssnat på) en ljudbok, och det var George Eliots fina Middlemarch. Jag pluggade en intensiv litteraturkurs på doktorandnivå och försökte hinna tillgodogöra mig allt material. Någonstans tänkte jag att om jag åtminstone lånade några av titlarna som ljudböcker så kanske jag skulle hinna göra annat samtidigt (promenera, sköta hushållssysslor etc.).
Nu vet jag inte om jag misslyckades så grovt för att jag helt enkelt inte kan ta till mig ljudböcker som jag hoppats, eller för att Middlemarch inte är den typ av bok man strölyssnar på. Kanske var det en kombo. Men jag satt fastklistrad vid datorn i sex timmar. Det ick snabbare att lyssna än att läsa, då jag läser långsamt, men jag var verkligen tvungen att koncentrera mig på ett sätt som inte krävs av mig vid fysisk bokläsning annars. Annars flöt tankarna bara iväg och jag var tvungen att spola tillbaka för att förstå konversationen. Uppläsaren var en brittisk tv-skådis jag inte minns namnet på, men hennes röst var behaglig nog om än inte fantastisk. Hon bidrog iaf inte till en försvårad läsupplevelse.

Min slutsats blev dock att jag hellre läser bok fysiskt, att jag inte kan koncentrera mig vid lyssning av ljudböcker och inte heller vet om jag orkar engagera mig nog att faktiskt lära mig hur man gör (kanske börja lyssna mer på poddar och radioteater som ett steg på vägen?), och att Middlemarch var jättebra och bör läsas om i det traditionella bokformatet (gärna efter att jag införskaffat den supersnygga Penguin Classic Cloth-bound upplagan).

This entry was posted in Litteratur and tagged , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Bokbloggsjerka 11-14 mars: Ljudboken

 1. Man får träna lite på att lyssna på ljudböcker och ha en riktigt bra första gången.

 2. Lena says:

  Även jag tycker att det är trevligare att läsa en fysisk bok.

 3. Monika says:

  Jag tror helt enkelt att det är så att ljudböcker inte passar alla, det beror nog på vilka sinnen som är starkast eller något :)

  • Nahal says:

   Det kanske är något sånt! Ibland är jag dock lite extra sugen just för att uppläsaren är någon vars röst jag verkligen gillar! man kanske måste introduceras till det försiktigt :)

 4. Jag läser också hellre själv.

 5. Boklysten says:

  Ljudböcker fungerar inte för mig.

 6. Nahal says:

  Lena, Johanna och Boklysten: Känslan av en bok är ju svårslagen ändå. Lukten av bok också. Men kanske är jag för bakåtsträvande egentligen, har inte ens förlikat mig med läsplattorna ännu!

 7. Viktigast med ljudböcker är ändå inläsaren tycker jag!

  • Nahal says:

   Funderar på om jag ska gå den vägen istället: sluta leta efter specifik bok och leta efter inläsare jag skulle gilla.

 8. Jag tillhör också dem som helst har en fysisk bok under näsan.

 9. E-böcker har inte jag heller fastnat för.

  • Nahal says:

   Jag ser alla fördelar med en platta, men det blir liksom bara inte av att jag ger det en riktig chans…

 10. Jag har inte ens provat, när den bara finns som ljudbok låter jag bli…

  • Nahal says:

   Jag är mest villig i teorin, men när det kommer till praktiken så orkar jag inte leta upp en ljudbok som skulle bli en bra introduktion för mig, så jag låter också bli.

 11. är ingen ljudbokslyssnare vanligtvis. läser helst vanliga böcker, men försöker lyssna då och då. inläsaren betyder väldigt mycket

  • Nahal says:

   Tänker att man kanske bara ska hitta böcker inlästa av skådisar vars röster man är förtjust i =D

 12. Jag med, alla gånger en fysisk bok :) Vill nästan hellre ha ljudbok än e-bok om jag ska välja mellan dem :)

  • Nahal says:

   Det är ändå lite otippat, e-boken påminner ju ändå mer om den traditionella boken? :)
   Intressant att du tycker sämre om den!

 13. Sanna says:

  Att sitta vid datorn och lyssna är ju jättesvårt, jag kan bara lyssna när jag har något monotont för händerna, eller när jag motionerar – då funkar det.

  • Nahal says:

   Det var verkligen bra krångligt, jag rekommenderar det inte till någon. Ville just pröva ljudboken för att motionera samtidigt, men jag tappar fokuset tror jag, missar berättelsen. Men jag tänker att det bör gå att träna upp?

Comments are closed.