Bokbloggsjerkan: Vad läser du nu?

Jag har inte deltagit i bokbloggsjerkan sen i somras. Den drog igång igen för ett tag sedan, men jag känner mig så överöst av jobb att bloggen hamnar långt ner på prio-listan. Men veckans fråga var av det okomplicerade slaget, så jag tänkte, varför inte?
Bokbloggsjerkan är densamma som alltid: Annika postar en fråga i slutet av varje vecka, och man har mellan fredag och måndag på sig att svara. Svaren skrivs på ens egen blogg, men länkas öven till originalinlägget. Syftet är att olika bloggare ska hitta nya tips hos varandra, samt göra bokbloggandet till mer av ett community för de som vill det.

Veckans fråga (24-27 oktober) är: vilken bok/ vilka böcker läser du just nu?

Jag är en sådan person som oftast läser en bok åt gången, det funkar bättre för min del. Ibland händer det att jag läser en för jobbet parallellt med en för eget nöje, men den ena titeln vinner alltid i prioritering i.o.m. att det finns en deadline eller att den är mer intressant osv. Det blir liksom inte att jag läser de samtidigt då, även om de kanske påbörjades i samma veva. Är den ena titeln ointressant, händer det att jag inte ens tar upp den igen. Förr hade jag oerhört svårt att ge upp på en bok. Men de senaste åren har det faktiskt blivit en del av frilansandet att inte alltid läsa ut en bok, och gillar jag den inte privat ser jag ingen anledning till att fortsätta den om det inte behövs. Denna inställning har helt klart influerat mitt övriga läsande.

vnJust nu läser jag Madeline Ashbys SF-roman vN. Den är första titeln i bokcirkeln jag och två vänner drog igång, för att läsa titlar av författarna som kommer på nästa års Swecon och Archipelacon (f.d. Åcon). Jag hann inte läsa ut boken i tid till träffan, och det jag hunnit med då var jag inte särskilt imponerad av. Jag tycker däremot att den artar sig i dialog och upplägg halvvägs in och det är en helt OK bok. I sin helhet imponerar dock konceptet mycket mer än utförandet.

Samtidigt läser jag faktisk Dedicated to…  The forgotten friendships, hidden stories and lost loves found in second-hand books. Det är egentligen mer av en coffee-table/presentbok. En samling av inskriptioner som  W B Gooderham hittat i de second-hand böcker hen köpt genom åren. Den har sin charm, och layouten är himla snygg. Jag skulle kanske inte lägga pengarna den kostar på att köpa den, men som gratisbok är den ett litet fynd. dedicated-toFörutom att vara riktigt fin, innehåller den verkligen en del guldkorn, inskriptioner i pärmarna som inte bara beskriver relationer, förhoppningar eller som på ett komiskt och absurt sätt samspelar med den bortgivna bokens titel. Ett favoritexempel hittills är på s. 43, där A Book  Surrealist Games getts bort med den korta inskriptionen “For Ted – My period is 3 days late.” Humor.

Igår köpte jag dessutom Neil Gaimans Make Good Art Speech på jobbet och läste på tåget på vägen hem. Den innehåller ett nästan 20 minuter långt tal Gaiman höll på Philadelphia University i maj 2012. Intressant om frilansande, kulturarbete, att göra det man älskar som jobb och lyckas med det och försöka njuta av det. Omslag och layout är gjort av Chip Kidd, som delat upp detta tal på ett sidantal av typ 50 istället för de ca 3-4 A4 det varit i original. Det är rätt snyggt, men också omständigt. Jag fattar att poängen varit att göra detta till något som går att sälja, som är lite speciellt och udda ur grafisk layout-synpunkt. Men på vissa ställen försämrar denna kreativa lösning rent av läsbarheten, och då tycker jag att man har gjort lite fel. Värt att läsa, men antagligen mycket mer intressant att lyssna på. Den sällar sig dock till mitt nästan tvångsmässiga samlande av Neil Gaimans litteratur (där jag faktiskt måste börja dra en gräns, jag är ju inte intresserad av allt – längre).

MakeArt

This entry was posted in Litteratur, Recensioner and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.