Kontur 2017

2012 var jag på min första SFF kongress. Det var Kontrast i Uppsala, och det var fantastiskt.

Jag känner folk som säger att när de äntligen hittade fandom, så var det som att hitta hem, hitta en ny familj, en gemenskap de inte kunnat föreställa sig.
Jag är inte en utav de personerna. När jag köpte ett medlemskap till Kontrast, var jag både medveten om fandom samt hade ett flertal aktiva vänner däri. Det var liksom ingen plötslig uppenbarelse, utan mer som en lång dags färd mot natt (där natten är något välkommet och trevligt). Jag hade flertalet olika gemenskaper, och att själv bli aktiv inom fandom var inte att hitta den där sanna platsen där jag kunde vara mig själv. Jag hade kanske haft tur, som hade sådana ställen i mitt liv sedan tidigare. Men att bli aktiv inom fandom öppnade för nya upplevelser, som verkligen berikade mitt liv. Jag blev en lyckligare människa av det.

Jag har gått på fantastiska programpunkter och dåliga sådana. Träffat författare jag bara annars drömt om att jag skulle fått möta. Träffat så många fina människor, en del som kommer förbli bekanta man gärna återser och en del andra har blivit allt bättre vänner. Jag har varit med och hållit bokcirkelträffar. Jag har skrivit kongressrapporter. Jag har sett vänner anordna och genomföra kongresser och vinna priser för sitt bidrag till att göra svensk fandom något bättre, roligare och rikare. Jag har åkt utomlands på kongress (visserligen bara till Åland, men jag hade faktiskt inte varit där tidigare, så yeay). Och jag har bestämt mig för att anordna en.

Ja, det är sant. Under efter-ruset av Steampunkfestivalen i Gävle 2014 skakade jag ock en vän hand på att vi skulle dra i trådarna för en kongress 2016. Sanningen är att livet kom i vägen för det och jag fick lägga den planen på hyllan, men kan i alla fall glädja mig åt att Fantastika 2016 kommer vara i Stockholm, och ha intressanta Maria Turtschaninoff som hedersgäst (så ni som letar efter länkar till Swecon 2016 och hamnar på denna blogg, får tyvärr vänta lite till på att Fantastika sätter upp en hemsida till nästa års event). Men, bara för att planer blivit uppskjutna, så betyder det inte att de inte blir av. Så för er som undrar:

2017 anordnar vi Kontur i Uppsala!
Förhoppningen är, förutom att kunna anordna en mycket lyckad kongress med min co-chair Anna Bark Persson och den smarta, engagerade och entusiastiska kommittén, så klart även att vi ska bli valda till Swecon samma år.

Så håll ögonen öppna, mer information om lokal, datum och sist men absolut inte minst hedersgästerna, kommer framöver.

This entry was posted in Kongresser and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kontur 2017

 1. Roligt med tidiga planer för en kongress! Det har varit lite panik med brist på bud ibland de senaste åren.

  Hur hade ni tänkt lägga det på året? Absolut häftigast vore helgen före Worldcon 75, det vill säga 4-6 augusti, så att utrikes besökare kan vara på Kontur och sedan ta färjan över till Helsingfors på måndagen eller tisdagen. Men jag kan förstå att det blir knepigt att binda upp sig med datum så här tidigt.

  Lycka till!

  • Nahal says:

   Hej Karl!
   Jag förstår din tanke, det hade ju varit superkul med bara kongresser en hel vecka i sträck (om man orkar med så mycket av det goda!).

   Just nu finns inget spikat datum, och lokal/plats måste ordnas först, men jag tror ärligt att chansen att ha kongress helgen före Worldcon är ganska liten. Jag kan inte tala för de andra i kommittén, men själv skulle jag verkligen uppskatta lite ledig tid emellan, jag tror andrum kan behövas efter att man anordnat sin första kongress…
   Men vi får se, vill de andra köra i augusti så blir det ju kanske augusti! =D

 2. Fia says:

  Jag skulle nog uppskatta tid emellan med. Om man inte har semester då så är det nog svårt att få ledigt massa dagar två veckor på rad, samt att jag behöver tid för att vila upp mig mellan varven.

  • Nahal says:

   Mmm.
   Som sagt, i teorin gillar jag tanken på två veckors kongress med internationella möjligheter, med Kontur som uppvärmning till Worldcon.
   Meeeen, i praktiken skulle jag antagligen bli sjuk av utmattning och inte lyckas uppskatta någon utav kongresserna öht :P

Comments are closed.