Novelläsning – att misslyckas och börja om

Jag har tagit ett längre uppehåll från bloggandet, av olika anledningar. Främst har jag väl lagt tiden på annat: umgås, vila, läsa, se på tv-serier. Jag har inte känt mig så motiverad att skriva, och bloggarna har inte uppdaterats från min sida iaf (Onda Cirkeln rullar ju på utan mig, men här gapar det mer tomt mellan inläggen tyvärr).

En sak som är lite synd är att jag just därför aldrig avslutade Ugglan & Bokens novellutmaning, att läsa 40 noveller på olika teman mellan september 2015 och juni 2016. Jag såg utmaningen som ett bra sätt att komma igång med novelläsningen igen, bland annat eftersom jag under 2015 köpte väldigt mycket noveller och antologier. Jag började starkt i september/oktober och läste flera, men sedan började det att bli allt färre mellan varven. En anledning var att jag så klart kom av mig. En annan var att det var lättare att komma av mig då jag antagit att utmaningen var kring svenska noveller, och jag läser ju främst på engelska. Runt våren släppte jag den aspekten, och betade av ett gäng andra noveller på listan.

Sen var det årsbokslut och kongressplanerande och allt bara rann ut i sanden. Jag hade läst iaf hälften utav alla noveller som skulle prickas in i utmaningen, men sen glömde jag ärligt talat bort utmaningen helt! Mot midsommar var det ett gammalt blogginlägg som fick mig att vakna till lite, men vid det laget var ju utmaningen över. Jag tänkte därför ta med det jag klarat av nu och lägga detta steg bakom mig.
Men det hjälper alltid att ta nya tag! Helena har dragit igång en till novellutmaning, och jag tänkte anmäla mig igen. Den går från 5 september 2016 till 11 juni 2017. Fördelen nu är att jag faktiskt, helt på eget bevåg, kommit in i en novellslukarfas. I septembers andra vecka fick jag ett plötsligt infall efter att ha läst ett utav Strange Horizons twitterinlägg, och började långsamt beta av deras arkiv. Så jag tänker på det som en bra språngbräda, lite som ett golfhandikapp antar jag (vet inget om golf…).

Här är iaf listan av alla lyckade läsningar under förra utmaningen. Sen kör vi igång igen!

 

1. Läs en novell av en fransk författare.
2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll. Huset Ushers undergång av Edgar A. Poe
3. Läs en novell med en siffra i titeln. Ett vattentätt alibi av Agatha Christie
4. Läs en novell som är utgiven 2015. Pockets av Amal El-Mohtar
5. Läs en novell som utspelar sig i Afrika.
6. Läs en novell som har namnet på en stad i titeln.
7. Läs en novell som har deckartema. Diomedes hästar av Agatha Christie
8. Läs en novell som är skriven på 1800-talet.
9. Läs en vintrig novell.
10. Läs en novell som handlar om ett djur. The Great Silence av Ted Chiang
11. Läs en novell som är den sista i en novellsamling.
12. Läs en novell på engelska. How the Marquis Got His Coat Back av Neil Gaiman
13. Läs en skräcknovell. Hungry Daughters of Starving Mothers av Alyssa Wong
14. Läs en novell med jultema. Dödskallen av Selma Lagerlöf
15. Läs en novell som är skriven på 1950-talet. Tu tu tu! av Astrid Lindgren
16. Läs en novell vars titel börjar på s. Snäckorna av Karin Boye
17. Läs en novell som utspelar sig på havet. The Fisher Queen av Alyssa Wong
18. Läs en novell av en augustprisvinnare.
19. Läs en novell på danska eller norska.
20. Läs en novell med kärlekstema. Madeleine av Amal El-Mohtar
21. Läs en novell som har ett personnamn i titeln. Ella gör sig fri av Karin Boye
22. Läs en novell med något kallt i titeln. Döden i floden av Agatha Christie
23. Läs en novell av en rysk författare.
24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i.
25. Läs en novell som utspelar sig i en stad/på en plats som du har besökt. Den blå karbunkeln av Arthur Conan Doyle
26. Läs en novell vars titel innehåller ett verb. Innan allt har blommat ut av Inger Frimansson 
27. Läs en novell där böcker spelar en stor roll.
28. Läs en novell som handlar om syskon.
29. Läs en somrig novell.
30. Läs en novell av en japansk författare.
31. Läs en novell som utspelar sig i skogen.
32. Läs en novell med en färg i titeln. Den blå pelargonen av Agatha Christie
33. Läs en novell vars titel slutar på n. Monkey King, Fearie Queen av Zen Cho
34. Läs en novell som handlar om att resa.
35. Läs en novell av en nobelpristagare.
36. Läs en novell där ett barn är en av huvudpersonerna. The Truth about Owls av Ama El-Mohtar
37. Läs en novell av en författare som du tidigare bara läst roman/er av.
38. Läs en novell av en författare som har samma för-, mellan- eller efternamn som du.
39. Läs en novell av en finländsk författare.
40. Läs en novell som utspelar sig i framtiden. It’s about Ethics i Revolution av Kameron Hurley

This entry was posted in Listor & Lägesrapporter, Litteratur and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Novelläsning – att misslyckas och börja om

  1. Ugglanoboken says:

    Jättekul att du vill vara med igen! :-)

Comments are closed.