Tur gånger tre

TurgångertreAlltså, kan vi prata om Sheila Turnages Three times lucky? Boken blev nominerad till Newberry-priset 2013 (alltså utgiven 2012), gavs ut på svenska av Rabén och Sjögren förra året och jag har inte hört ett knyst om denna titel. Och det är så synd, för jag läste översättningen förra veckan och tyckte den var jättecharmig!
En deckare i varma, klibbiga sydstaterna, med underhållande persongalleri (med andra ord, det är en liten håla med massa original), och verklighetstrogna relationer.

Mo är en nyfiken, framfusig, storkäftad elvaåring som vet och kan allt. Men där hennes karaktär kunde blivit irriterande och tjatig, lyckas Turnage få henne rolig och sympatisk. Hon är en elvaåring man bryr sig, vill förstå och vill ha på sin sida. Och oerhört lojal gentemot sin adoptivfamilj och sin småstad, tar Mo på sig ansvaret att lösa mordet som vänder upp och ner på Tupelo Landing. Med sig har hon bästa vännen Dale, Översten och Miss Lana, de nyfikna byborna och Dales ursnygga bror Lavender (om Mo fick välja skulle hon och Lavender aldrig vara skilda ifrån varandra någonsin, vilket hon är så öppen med att det är skrattretande). Mot sig har hon polisen, och ibland även verkligheten.
Turnages porträtt av Tupelo Landing, en liten ort med caféet som nav styrker hela boken. Många familjeförhållanden skaver eller är rent sargade, men ändå lyckas ortens kufiska tanter och amnesidrabbade auktoriteter värna om de som behöver det, efter bästa förmåga. Det gör berättelsen varm och ärlig, för samtidigt som det är picknick hit och dit och temadagar hos Miss Lana, så finns där fortfarande barn som far illa, föräldrar som sviker om och om igen, hemligheter som folk håller fast vid för allt vad det är värt.

spökepåköpet
Jag erkänner att jag tror att boken varit än mer underhållande på engelska, då det finns något så unik över den amerikanska söderns släpiga dialekter och kärvänligheterna som peppras in i var och varannan mening. Men Cecilia Falks översättning är väldigt bra, och Tur gånger tre är en bok jag kommer rekommendera alla som letar efter 9-12 böcker. Extra roligt att läsa att den får en uppföljare. Rabén & Sjögren släpper Ett spöke på köpet i augusti 2014, och på författarens hemsida ryktas det redan om en tredje bok!

This entry was posted in Kultur för barn, Litteratur, Recensioner and tagged , , , , . Bookmark the permalink.