Veckans…

novell är ett tema som återkommer på bokbloggar. Många är överens om att novellformatet är underskattat och förtjänar all den uppmärksamhet den kan få. Jag tycker också att nooveller är fantastiska och önskar att jag läste, skrev och skrev om fler. Men sanningen är att det sällan blir av ändå, och för närvarande har jag säkert över 100 olästa noveller hemma. Lite tråkigt att det blivit så, tycker jag själv.

Lyriken är jag ännu värre med. Det är knappt så jag läst igenom en hel diktsamling någon gång och mitt intresse för poesi, vers och det lyriska är tämligen begränsat. Jag växte upp med föräldrar som läste mig persiska dikter som godnattsagor och som barn hade jag memorerat ett antal poem av bland annat Shamlou, ett av de största namnen inom modern persisk poesi. Jag minns knappt ett ord såklart. Och inte har jag hittat mycket lyrik som pockat på mitt intresse, och minns knappt något av versläran heller för den delen, fastän jag en gång skrev haiku och olika slags sonetter och höll reda på både det ena och det andra.

Jag tänkte därför i likhet med många andra, sätta upp ett mål för mig själv här på bloggen. Men att uppdatera om en novell en gång i veckan kommer inte hända, jag känner mig själv allt för väl. Så jag gör såhär, från och med juni och fram till årsskiftet kommer jag första veckan i månaden recensera eller skriva om en novell, och tredje veckan i månaden ska jag fronta lyrik. Det senare känns riktigt spännande, och jag mottar gärna förslag på diktsamlingar eller poeter som ni känner är ett måste. Jag hoppas inte bara på så vis att äntligen läsa novellerna som ligger hemma och väntar, men också att hitta poeter jag verkligen uppskattar. Det är ju som läsning i allmänhet, det finns något för alla. Så det måste finnas något för mig också.

This entry was posted in Litteratur and tagged , , . Bookmark the permalink.